Nieuw muzieksysteem voor The Sound of Music
De nieuwe Nederlandse versie van The Sound of Music maakt geen gebruik van een live orkest, maar van een nieuwe technische methode waarbij op verschillende digitale sporen een orkestopname wordt afgespeeld. Producent Albert Verlinde Entertainment heeft deze methode, die uniek is in de wereld, de afgelopen jaren samen met componist Ad van Dijk ontwikkeld. Dat maakte algemeen directeur Jeroen Dona dinsdag bekend bij de eerste repetitie van het stuk.
Alle muziek van het beroemde stuk is onlangs opgenomen in een uitvoering van de 50-koppige Philharmonie Zuid-Holland. “Die opname is in heel veel kleine stukjes geknipt”, legt Dona uit. “En wordt tijdens de voorstelling ‘afgespeeld’ door één muzikant. Hij kan de opname ‘aanpassen’ aan de live uitvoering op het podium.”
Met deze methode heeft Verlinde Entertainment een aantal grote nadelen ondervangen die kleven aan het afdraaien van een gewone orkestband. “Doordat de opname op meerdere digitale sporen wordt afgedraaid, kan de muziek gemakkelijk worden aangepast aan verrassingen op het podium, bijvoorbeeld als een acteur iets improviseert”, verduidelijk Dona. “Dat is bij een normale orkestband onmogelijk, wat een stuk al snel log maakt. Bovendien klinkt het zo goed dat het publiek niet zal geloven dat er geen live orkest aanwezig is.”
De erven van Rodgers en Hammerstein, de makers van The Sound of Music, zijn volgens Dona erg enthousiast en willen de methode mogelijk voor andere reismusicals in of buiten Europa gaan gebruiken. In de nieuwe Nederlandse versie worden de hoofdrollen vertolkt door Anouk Maas, Maaike Widdershoven, Tony Neef en Ad Knippels. Het stuk is van november tot met april in de Nederlandse theaters te zien