Musical is wereldwijde miljardenindustrie
Je zou het op basis van de crisis-berichten uit de Nederlandse theaterwereld niet direct vermoeden, maar de musical-sector is wereldwijd een industrie die voor enorme omzetten zorgt. Althans, dat concludeert het zakenmagazine The Economist op basis van de wereldwijde omzetgegevens. Geld steken in musicals is echter een risico-investering; slechts één op de tien maakt winst en in twee op de tien gevallen gaat de gehele investering verloren. In de gevallen waarin winst wordt gemaakt, kunnen de opbrengsten echter gigantisch zijn, meer dan bij de meest succesvolle films. Andrew Lloyd-Webbers Phantom of the Opera bracht al 5,6 miljard dollar op (méér dan alle Star Wars films bij elkaar) en The Lion King, al sinds 1997 onafgebroken op Broadway, kent een wereldwijde omzet van 5 miljard dollar.
Een belangrijk verschil met films is dat succesvolle musicals probleemloos jarenlang in theaters te zien zijn en met entreeprijzen die oplopen tot boven de 400 dollar per ticket (bijvoorbeeld Book of Mormon) tikt dat lekker aan. Het rendement op een investering, bijvoorbeeld in Cats, is meer dan 35000%. Dat is niet voor de poes…
Alleen al in de Verenigde Staten wordt de jaarlijkse omzet geschat op ruim 1,9 miljard dollar. Het grootste deel hiervan komt niet uit Broadway, maar vanuit de diverse nationale tours. Waar op Broadway een succesvolle productie alleen in de weken rondom Kerstmis een weekomzet hebben van twee miljoen dollar, kunnen de grote nationale tours dat het hele jaar door halen. De top 3 musicallanden wereldwijd zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In laatstgenoemd land gaat één op de tien inwoners minimaal eenmaal per jaar naar een musicalvoorstelling, hetgeen voor een omzet van bijna een half miljard euro zorgt. Daarnaast is de (westerse) musical sterk in opkomst in landen als Zuid-Korea, Brazilië, Rusland, China en India. Zelfs in een land-in-crisis als Spanje zijn musicals een grote hit.
In de landen waarin de musicalmarkt “volwassen” genoemd kan worden (zoals Engeland, maar ook Nederland), hebben televisieprogramma’s als Any Dream Will Do (Op Zoek Naar…) er voor gezorgd dat er een nieuw, jong publiek kennis heeft gemaakt met de musical en de weg naar het theater heeft gevonden.
De bomen groeien echter niet zomaar tot in de hemel; grote producties brengen steeds meer kosten met zich mee (vooral in New York, waar de loonkosten door de invloed van vakbonden sterk zijn gestegen) en de terugverdientijd is in twintig jaar tijd toegenomen van 20 tot 25 weken naar ongeveer een jaar. Een grote Broadway-productie kost tussen de tien en vijftien miljoen dollar, nog voor er één voorstelling gespeeld heeft en de wekelijkse kosten bedragen ongeveer een half miljoen dollar. Zelfs met de Amerikaanse ticketprijzen moeten er dan veel kaarten verkocht worden om uit de kosten te komen.
Om de risico’s te beperken worden daarom steeds vaker nieuwe producties gebaseerd op bestaande thema’s, boeken en/of films. Twee van de vier Tony-genomineerde “best musicals” zijn gebaseerd op een succesvolle film (A Christmas Story en Bring It On) en één op een bekend boek, dat ook eerder al verfilmd was (Matilda). Disney heeft al jaren succes met het vertalen van hun films naar grote musical-producties. Universal Pictures kocht de (film)rechten op Wicked, maar koos ervoor om dit eerst als musical uit te brengen en haalde daarmee drie miljard dollar omzet binnen. Deze maand zal Warner Bros Charlie and the Chocolate Factory naar West End brengen.
Een andere manier om de kans op succes op Broadway te vergroten, is het eerst uitwerken en testen in kleinere markten of in een tour, alvorens naar het Mekka van de musical te gaan. De revival van Dreamgirls (met muziek van The Supremes) werd eerst in Zuid Korea uitgevoerd, alvorens naar Broadway te gaan. Dichter bij huis, in Duitsland, heeft Stage Entertainment samen met Sylvester Stallone de filmserie “Rocky” verwerkt tot (Duitstalige) musical, om deze volgend jaar vertaald in het Engels op Broadway te gaan uitvoeren.
In The Producers gingen de producenten failliet door het produceren van een hitmusical, maar in werkelijkheid liggen de feiten wel anders. Al blijft het zuur, dat juist de producent van De Producers in Nederland, hieraan ten onder ging.
Musical is wereldwijde miljardenindustrie http://t.co/UyOkI5CtS1
— musicaljournaal (@musicaljournaal) May 8, 2013