Hotel de Grote L is een vermakelijke familie-klucht
Een musical die op Valentijnsdag in première gaat heeft natúúrlijk liefde als thema. Hotel de Grote L is de nieuwe familie-voorstelling van Homemade Productions, eerder verantwoordelijk voor de Carry Slee-musicals Afblijven en Spijt! – en volgend seizoen Razend. Het is gebaseerd op het gelijknamige boek van Sjoerd Kuyper, die er de Zilveren Griffel 2015 mee in de wacht sleepte.
Vader runt het hotel met de ongebruikelijke naam (waar die L voor staat wordt aan het einde van de voorstelling duidelijk), maar na de dood van zijn echtgenote is het bestieren van het hotel en het gezin (zoon Kos en dochters Pel en Briek) teveel voor hem; het kost hem veel geld én zijn gezondheid. Tijdens een voetbalwedstrijd waarin zoon Kos gescout wordt door Ajax, krijgt vader een hartaanval en belandt in het ziekenhuis. Kos, Pel en Briek nemen zijn taken in het hotel over en ontdekken dat de zaken niet zo goed geregeld zijn. Er moet op korte termijn geld komen, anders gaat het hotel dicht en wordt alles verkocht. Kos verdient bij door in een apenpak flyers uit te delen en blijkt ook verkleed als meisje kans te maken in een plaatselijke miss-verkiezing. In de tussentijd probeert hij ook het hart te veroveren van het meisje van zijn dromen, Isabel. In de finale van de miss-verkiezing zijn er nog twee kanshebbers, Isabel en Kos.
De thematiek van Hotel de Grote L is een stuk lichter dan de twee voorgaande producties van Homemade, al is doelgroep nog steeds jongeren vanaf een jaar of 10. De decors zijn weer minimalistisch, met blokken en kisten die verschoven worden en verkledingen vinden voor een deel on stage plaats. De cast bestaat slechts uit vijf acteurs, die deels ook meerdere rollen vervullen. Theun Plantinga is de vader, maar daarnaast ook arts, coach, scout, deurwaarder, kok en presentator. Hij leeft zich hierin helemaal uit en weet van elk van de rollen een herkenbaar typetje te maken. Robin van den Heuvel speelt naast oudste zus Briek onder andere ook de rol van cat-walk coach, maar kan – net als Michelle Smit (Isabel en verpleegster) – wat minder verrassing aan de personages meegeven. Mylène Waalewijn blijkt als de enigszins eigenaardige jongste zus Pel over onvermoede komische acteertalenten te beschikken. Alexander Brouwer toont als Kos de meeste dimensies, als voetballer, rapper en als jong meisje. De muziek (Jeroen Sleyfer) is gevarieerd, van een country-achtige opening, tot rap, volksmuziek en fraaie ballads. In de samenzang is de verstaanbaarheid nog een aandachtspuntje, maar in de solostukken is dat uitstekend. Erg mooi is het beurtelings gezongen nummer waarin de kinderen hun overleden moeder vragen om de doodzieke vader niet in de hemel toe te laten, maar naar hun terug te sturen.
Ten opzichte van het boek heeft scriptschrijver Dick van den Heuvel een flink aantal verhaallijnen laten sneuvelen. Briek is nu de oudste zus; zus Libbie en haar liefde voor één van de voetballers van het team dat in het hotel verblijft is in de musical vervallen. Ook de pogingen van Kos om Isabel te veroveren komen veel minder aan de orde. De verhaallijn biedt voor een aantal karakters wat minder ruimte voor ontwikkeling en is ook redelijk voorspelbaar. Wat blijft is een humoristische eenakter, met veel slapstick en klucht-elementen, waar jong en oud een erg vermakelijke voorstelling aan beleven.
Frank
Hotel de Grote L speelt tot 27 mei in Nederlandse theaters. Meer informatie en speellijst: hoteldegrotel.nl