Ali Baba brengt Oosterse sferen in Nederlands theater
Een familievoorstelling maken op basis van een verhalenreeks die van oudsher bekend staat om de bloederige details en menigmaal als pornografie is bestempeld lijkt een gedurfde onderneming. Toch is Theater Terra er in geslaagd om een meer dan vermakelijke eenakter te maken op basis van het 1001-nacht verhaal ‘Ali Baba en de 40 rovers‘. Sommige gruwelijkheden worden niet geschuwd, want broer en schoonzus van Ali Baba worden in stukken gehakt en door een blinde kleermaker als één lijk samengevoegd, al gaat het hier gelukkig om twee van de poppen waar het verhaal in samenspel met en door vijf acteurs mee wordt verteld.
Het verhaal wordt, zoals in de eeuwenoude verhalenbundel, verteld door Sheherazade aan de Sultan. Deze is ooit bedrogen door zijn vrouw en heeft daar toch wel een lichte bindingsangst aan overgehouden, om maar eens een understatement te gebruiken. Elke nieuwe vrouw wordt namelijk na één dag al afgedankt en aan de krokodillen gevoerd. Sheherazade weet de Sultan te boeien met het vertellen van spannende verhalen. Na het eerste verhaal overtuigt ze hem dat het volgende verhaal nog veel spannender wordt en haar leven wordt vooralsnog gespaard, onder de voorwaarde dat er geen liefdeselementen in het verhaal mogen zitten. Aldus wordt het verhaal verteld van Ali Baba en de 40 rovers.
Shaneequa Thelissen (Morgiana) is stagiaire, maar houdt zich moeiteloos staande tussen haar ervaren collega’s.
Ali Baba is waterhandelaar en ontdekt per toeval een grot waarin een bende de geroofde schatten bewaart. Met de spreuk ‘Sesam, open u’, kan hij de grot binnengaan en neemt hij goud mee. De bende komt achter hem aan, maar Ali Baba geeft zich niet zomaar gewonnen. Hij krijgt hulp van Morgiana, de door hem vrijgekochte slavin van zijn broer Kassim. Kassim gaat met zijn vrouw ook naar de grot, waar hun een gruwelijk lot wacht. Er bloeit uiteraard iets moois tussen Ali Baba en Morgiana, al moet Sheherezade iedere keer als er een liefdesscène dreigt, het plot omgooien, om de toorn van de Sultan te ontlopen.
Door de combinatie van acteurs en poppen, passeert toch een flink aantal personages de revue, met soms verrassende en vakkundige combinaties, zoals bijvoorbeeld het duet dat Koen Iking met zichzelf zingt, door het bedienen van twee poppen. Desi van Doeveren speelt een sterke rol als vertelster Sheherazade, maar heeft haar handen ook regelmatig vol als poppenspeelster. Sander de Heer is zowel Sultan als Roverhoofdman en Julliann Ubbergen lijkt geen enkele moeite te hebben om de jeugdige avonturier Ali Baba te spelen. Shaneequa Thelissen (Morgiana) is stagiaire en studeert nog aan de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater, maar houdt zich moeiteloos staande tussen haar ervaren collega’s.
De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, maar ook veel volwassenen zullen een uiterst vermakelijke avond beleven. Zoals bij eerdere producties levert Theater Terra hier vakwerk af, dat in geen enkel theater misstaat. Ali Baba en de 40 rovers speelt nog tot eind mei in theaters in heel Nederland. Meer info en tickets op de officiële site.
Frank
- Slotscène
- Slotscène
- Eindapplaus
- Foto call
- Foto call
- Koen Iking
- Shaneequa Thelissen
- Julliann Ubbergen
- Desi van Doeveren
- Sander de Heer
- Shaneequa en Julliann
- Trapmoment na de première
- Trapmoment na de première