Welke bestaande musicals zouden we in Nederland moeten krijgen? Nieuwe producties en hernemingen op het Musicaljournaal-wensenlijstje
Vandaag publiceerden onze collega’s van het Britse WhatsOnStage een wensenlijstje van veertien Broadway-musicals die ze absoluut graag naar het Verenigd Koninkrijk zouden zien komen. Opvallend genoeg staan op dat lijstje vier musicals die we in Nederland al gezien hebben, of die al aangekondigd zijn: Anastasia, The Prom, Next to Normal en The Little Mermaid. Toch heeft het ons geïnspireerd om ook met een wensenlijstje te komen, al houden we het in onze bescheidenheid op vijf bestaande musicals die nooit in Nederland hebben gespeeld en vier hernemingen. We nodigen onze lezers uit om hun wensenlijstje te plaatsen op onze Facebook-pagina.
Net zoals de Britse collega’s zouden we ook graag Dave Malloy’s meesterwerk Natasha, Pierre and the Great Comet of 1812 in Nederland zien. Deze musical is gebaseerd op één hoofdstuk uit Leo Tolstoj’s Oorlog en Vrede (voor de kenners: waar Natasha een affaire heeft met Anatole en Pierre op zoek is naar het doel van zijn leven) en zowel in een intieme setting off-Broadway als in het Imperial Theatre op Broadway, met een sterrencast waaronder Josh Groban. Wij zagen deze musical op Broadway (recensie), maar als de grote opzet van deze productie in Nederland niet haalbaar is, dan nemen we eventueel genoegen met een intiemere uitvoering, bijvoorbeeld in Het Zonnehuis in Amsterdam, met een cabaret-style seating.
Onze volgende wens-productie kan eigenlijk alleen maar in het Circustheater geprogrammeerd worden; The Hunchback of Notre Dame. Net als Les Misérables gebaseerd op een roman van Victor Hugo, en na de brand in de iconische kathedraal twee jaar geleden een mooi eerbetoon. Daarnaast is het schandalig dat de meesterlijke (en enige) samenwerking tussen Alan Menken en Stephen Schwartz niet langer gespeeld wordt in Europa, afgezien van de vertoning van een vroege versie 20 jaar geleden in Berlijn en de tour in Duitsland.
Helaas is Waitress geannuleerd door producent MediaLane, maar als die alsnog in Nederlandse theaters zou komen, met de cast zoals die al was bekend gemaakt, dan zouden we daar erg blij mee zijn. Datzelfde geldt voor het door dezelfde producent aangekondigde Come From Away.
Ons bescheiden lijstje sluiten we af met Dear Evan Hansen. Het verhaal over de eindexamenscholier met een sociale angststoornis werd bekroond met zes Tony Awards en wordt weliswaar nog in de bioscoop verwacht, er gaat niets boven een indringende live-uitvoering!
In de categorie hernemingen zijn er een aantal titels die wat ons betreft opnieuw geprogrammeerd mogen worden. De productie waar velen met ons op wachten is The Phantom of the Opera. Vijfentwintig jaar na de laatste voorstelling in het Circustheater zou het een mooie aankondiging zijn als de heropening van de theaters gevierd werd met deze prachtmusical. En hoe mooi zou het zijn als we daarvoor Celinde Schoenmaker zouden kunnen terughalen naar Nederland?
Een tweede herneming betreft West Side Story, dat afgezien van een tweetal jubileumvoorstellingen in het Concertgebouw in 2013 al 25 jaar niet meer (professioneel) te zien was in Nederland.
Een derde productie zouden we eigenlijk niet eens een herneming willen noemen; The Producers heeft na de première slechts enkele voorstellingen gespeeld, waarna het doek viel en een faillissement van de producent het gevolg was. Toch was dit een fantastische voorstelling, die met dezelfde cast door geheel Nederland te zien zou moeten zijn.
Van dezelfde producent is golden oldie Singin’ in the Rain, gebaseerd op de film uit 1952 met Gene Kelly en Debbie Reynolds. De musical heeft in de jaren ’80 op Broadway gespeeld en daarna in Londen, Parijs en in 1996 in Nederland, door Mark Vijn Theaterproducties. Er staat een nieuwe UK tour op stapel en als we er niet in slagen om een Nederlandse productie op te zetten, dan mag de UK-tour ook een paar weken in Carré komen staan.
Frank