Veelgestelde vragen aangepaste Ticketregeling coronacrisis Geldigheid tickets verlengd, terugbetalingsregeling aangepast
Regeling ‘Bewaar je ticket, geniet later’ verlengd
Omdat de pandemie langer aanhoudt dan eerder voorzien, verlengt de cultuur- en evenementenbranche de regeling ‘Bewaar je ticket, geniet later’. Hierdoor blijven gekochte tickets voor verplaatste evenementen langer geldig, namelijk 26 maanden in plaats van 13. Ook hebben consumenten langer de tijd hun vouchertegoeden om te zetten in tickets voor events die wél doorgaan, te weten 24 maanden. Geld terugvragen is ook altijd mogelijk. Deze verlenging is tot stand gekomen na overleg tussen de evenementen- en de cultuursector en de betrokken overheden. De regeling wordt ondersteund door het ministerie van OC&W en EZK en volgt de regels van de Autoriteit Consument en Markt.
De Bewaar Je Ticket Regeling is tijdens de eerste coronagolf van kracht gegaan en houdt in dat entreebewijzen voor verplaatste evenementen geldig blijven en dat tickets voor afgelaste evenementen kunnen worden omgezet in vouchers. Geldelijke restitutie blijft in alle gevallen ook een optie. Hierdoor is voorkomen dat extra financiële problemen ontstonden door massale restitutie van ticketgelden.
Uit een eerste peiling naar het gebruik van de ticketregeling blijkt dat veel bezoekers gebruik hebben gemaakt van de regeling. Bij verplaatste voorstellingen en evenementen houdt gemiddeld 80% zijn ticket, gemiddeld 14% wil een refund in geld, 2% wil een voucher voor een andere show, 2% doet een donatie. Bij afgelaste shows vraagt 63% een refund in geld, 24% wil een voucher voor een andere show; 11% doet een donatie.
In de oorspronkelijke ticketregeling, uit april 2020, is met de lange duur van de coronacrisis geen rekening gehouden. Evenementen worden nu voor de tweede of derde keer verplaatst of definitief geannuleerd. Ook is het door de aanhoudende coronamaatregelen niet mogelijk geweest voor consumenten om tegoeden (vouchers) in te wisselen voor een ander evenement: het organiseren van alternatieve evenementen was immers niet mogelijk. Met de verlenging van de termijn kunnen de ticketvouchers alsnog gebruikt worden.
Met ‘Bewaar je ticket, geniet later’ hoopt de culturele- en sportbranche dat kaartkopers hun favoriete podium of evenement later bezoeken. Dit helpt de economische impact, die ontstaat door de maatregelen omtrent het coronavirus, in de culturele sector op te vangen. Hierdoor kan er weer volop gewerkt worden aan nieuwe evenementen in de toekomst. Niet alleen de organisatoren, artiesten en podia worden hiermee geholpen, maar juist ook alle mensen achter de schermen die de evenementen mede mogelijk maken, zoals decorbouwers, technici, leveranciers, creatieven en andere werknemers en zelfstandigen in de culturele en sportsector.
Wil je meer weten over de achtergronden, kijk dan naar dit filmpje van de NOS of dit fragment van Radar.
Veelgestelde vragen:
Verplaatste evenementen
Als je evenement, bijvoorbeeld een voorstelling, wedstrijd of concert wordt verplaatst binnen 26 maanden na de oorspronkelijke datum, dan blijft je ticket gewoon geldig voor het verplaatste evenement. Kun je niet op de vervangende datum, dan krijg je je aankoopbedrag (inclusief service- en/of reserveringskosten) terug in de vorm van een voucher, een digitaal tegoed. Hoe dat in zijn werk gaat, verschilt per organisatie. De voucher/tegoed is ten minste 24 maanden geldig.
Afgelaste evenementen
Kon een evenement niet worden verplaatst naar een nieuwe datum binnen 26 maanden en moest het worden afgelast, dan krijg je je geld – inclusief service- en/of reserveringskosten – terug in de vorm van een voucher/tegoed. Hoe dat in zijn werk gaat, verschilt per organisatie. Het voucher/tegoed is ten minste 24 maanden geldig.
Hoe lang is mijn voucher/tegoed geldig?
Je kunt het voucher/tegoed minimaal 24 maanden na uitgifte gebruiken om een ticket te kopen voor een ander evenement van dezelfde organisator. Sommige organisatoren kiezen zelfs voor een langere termijn. Als je uiteindelijk je voucher/tegoed niet (geheel) hebt gebruikt en de termijn is verlopen, krijg je het (resterende) bedrag terug.
Kan ik ook mijn geld direct terugkrijgen?
Als je je voucher/tegoed niet kunt gebruiken, heb je het recht om je geld terug te vragen. Wanneer het geld wordt teruggestort, hangt ervan af of het een verplaatst of een afgelast evenement is.
– Indien een evenement wordt verplaatst, zal terugbetaling 12 maanden na de oorspronkelijke datum van het verplaatste evenement plaatsvinden.
– Bij afgelasting is deze termijn 3 maanden na de oorspronkelijke datum waarop het evenement zou plaatsvinden.
Deze ticketregeling is echter niet voor niets opgezet: culturele instellingen kunnen omvallen als iedereen zijn geld terugvraagt. Vandaar ook dat de overheid deze regeling steunt.
Kan ik een donatie doen?
Graag zelfs! Per organisatie verschilt het hoe dat georganiseerd is. Sommige hebben een eigen fonds opgericht, andere verwijzen je direct naar de donatiemogelijkheden bij de makers. Kijk daarvoor weer op de website van de betreffende organisatie.
Doet mijn evenement, organisator, theater of festival mee?
In principe kunnen alle Nederlandse theaters, concertzalen, organisatoren, poppodia, monumenten, musea en festivals van deze regeling gebruik maken.