Speciale kerstprogrammering Wilminktheater geeft ook 30 personen het kerstgevoel 'Diner Veur Ene' en 'Scrooge' in Enschede
Op de valreep van 2020 presenteerde het Enschedese Wilminktheater toch nog een bijzonder weekend, met een greep uit de speciale kerstprogrammering ‘Woar Geet ’t Opan met Kesmis’. Op vrijdag 11 december speelde eerst de kerstmusical Scrooge, gevolgd door Laus Steenbeeke in Santa’s Revue. Op zondag 13 december waren we aanwezig bij achtereenvolgens de korte eenakter Diner veur Ene en Scrooge. Met deze voorstellingen bewezen cast & creatives dat een geslaagde theaterbelevenis óók mogelijk is voor maximaal 30 personen publiek.
In Diner Veur Ene spelen Laus & Jonne Steenbeeke een Twentse vertaling van Dinner For One. Deze komische sketch is bijna honderd jaar geleden geschreven door de Britse acteur/schrijver Lauri Wylie. De televisieregistratie uit 1963 is ’s werelds meest herhaalde programma, voornamelijk omdat het op Duitse TV elk jaar op oudjaarsavond uitgezonden wordt. In de 25-minuten durende sketch zien we hoe butler James het diner serveert voor de oude Britse dame Miss Sophie. Zoals elk jaar heeft ze haar vrienden Sir Toby, Admiral von Schneider, Mr. Pommeroy en Mr. Winterbottom uitgenodigd, maar aangezien deze reeds lang overleden zijn, neemt butler James de plek in van elk van deze vrienden. Bij elke gerecht van het viergangendiner wordt een aparte wijn geserveerd, die de butler vervolgens opdrinkt. Naarmate het diner vordert neemt de dronkenschap van de butler verder toe. Laus Steenbeeke speelt op hilarische wijze, waarbij een tot kleed verworden tijger een extra komische element vormt. Het Twentse dialect went snel, temeer daar de teksten veelal herhaald worden, zij het met steeds dubbeler tong.
Speciale vermelding verdient de prachtige kleine zaal “De Kleine Willem”, dat bij uitstek geschikt is om een klein gezelschap het gevoel te geven alsof het aan de eettafel bij Miss Sophie zit.
Dinner for One is een klassieker, waarbij de voorspelbaarheid juist de kracht vormt. Dat maakt het ook zo geschikt om jaar na jaar in het theater te vertonen, want mits goed gespeeld (en dat doet Laus), krijg je er geen genoeg van.
Op zondagavond zagen we de kerstmusical Scrooge, met Finn Poncin in de titelrol en Rein Hofman als Scrooge’s assistent Bob Cratchit / Geest Jacob Marley / vriend Dick en Han Oldigs als Geest van Huidige Kerst / Mr. Fezziwig / Papverkoper, bijgestaan door een ensemble bestaande uit acht studenten van het Rotterdamse Codarts.
Charles Dickens’ novelle ‘A Christmas Carol’ is wellicht het op-een-na bekendste kerstverhaal ter wereld, waar de huidige kerstviering schatplichtig aan is. De vrekkige en narrige Ebenezer Scrooge krijgt op Kerstavond bezoek van de geest van zijn overleden zakenpartner Jacob Marley, die hem vertelt dat hij in de Kerstnacht bezocht zal worden door de Geesten van Vergane Kerst, Huidige Kerst en Toekomstige Kerst. Zij confronteren Ebenezer met de persoon die hij geworden is en brengen hem het echte kerstgevoel bij, waardoor hij niet alleen de liefde ziet die anderen hem geven, maar ook in staat is om deze te beantwoorden.
Regisseur Jasper Verheugd (tevens verantwoordelijk voor het script) heeft Scrooge het gevoel van de Victoriaanse tijdgeest goed laten behouden, daarin ondersteund door de prachtige kostuums, fraaie belichting en een decor dat goed gebruik maakt van de ruimte die in de zaal verkregen is door het plaatsen van een zeer beperkt aantal stoelen. Het ensemble, bestaande uit Juul van de Laar, Isabel Pronk, Lot Berendse, Jip Wassenberg, Melissa Lodder, Aniek Verhoeven, Luuk Haaze en Lisa Schol, verdient het om als eerste en volledig genoemd te worden. De Codarts-studenten zingen namelijk niet alleen met merkbaar plezier prachtig meerstemmig, ze vertolken ieder meerdere rollen en moeten ook nog zorgen dat de juiste decorstukken en props geplaatst worden. De overgave waarmee de cast voor dertig personen speelt alsof het een overvolle zaal is (die ze verdienen) is indrukwekkend!
Finn Poncin speelt een overtuigende Scrooge, die mooi vorm geeft aan de transitie van zijn personage, wat immers de kern van ‘A Christmas Carol’ is. Rein Hofman’s Bob Cratchit heeft duidelijk twee gezichten, als de onderdanige assistent van Scrooge en daarnaast de liefhebbende vader van het gezin. Han Oldigs is helemaal op zijn plek in deze productie en zorgt vooral als Geest van Huidige Kerst voor de komische noot.
Zelfs met 30 personen geeft ‘Woar Geet ’t Opan met Kesmis’ het ultieme kerstgevoel. Het is een programma waar het Wilminktheater trots op mag zijn en verdient waardering én navolging in het hele land.
Helaas zijn alle geplande voorstellingen inmiddels geannuleerd, vanwege de op 14 december afgekondigde lockdown. Bah, humbug! Eén troost: volgend jaar komt Scrooge terug in het Wilminktheater. Als we dan eindelijk verlost zijn van de Geest van Corona dan zal dat ongetwijfeld voor volle zalen zijn.
Frank
Het Wilminktheater stelt voor een aantal van de kerstvoorstellingen een (betaalde) online stream beschikbaar. Er is een “Kerst voor altijd V-ticket” dat voor €20 toegang biedt tot de registraties van The Christmas Night 2019, Santa’s Revue, het Adventsconcert van Himmelsburg Ensemble, de documentaire SCROOGE, de kerstmusical Oliver, Diner Veur Ene en het Kerst komt altijd concert.


Scénefoto’s Scrooge: Willem van Walderveen