Een uitnodiging voor een theaterpremière vermeldt vaak een dresscode. Houd je hieraan, anders kun je de plank volledig misslaan. Ook is gepaste kleding een teken van respect naar de gastheer of -vrouw. Maar wat betekenen dresscodes als “black tie” nu eigenlijk? Over dresscodes bestaan nogal eens onduidelijkheden. Om twijfels en stress te voorkomen zet MusicalJournaal de meest voorkomende dresscodes op een rij:

White Tie
De chicste variant wordt vaak gedragen bij zeer officiële gelegenheden zoals galafeesten en bruiloften. Heren dragen een rokkostuum of gala-uniform. Het rokkostuum bestaat uit een zwarte broek met een bies (galon) over de zijnaden. Daarbij hoort een zwarte, openhangende jas die van voren kort en van achteren lang is. Het lange achterpand, ook wel ‘de staart’ genoemd, sla je achterover als je gaat zitten. Onder de jas horen een wit rokhemd met rechtopstaande boord, een wit vest en een witte strik. Een hoge hoed maakt het geheel af. Het jasje van het rokkostuum heeft aan de voorzijde uitgesneden lange panden. Het dient altijd zwart te zijn en kan niet gesloten worden. Onder het rokkostuum draag je gladde, zwarte (lak)schoenen. White tie dankt de naam aan het feit dat je bij een rokkostuum altijd een witte strik draagt. Het is de meest formele avondkleding.

De dames dagen een lange avondjurk (tot de enkels) met lange handschoenen. Een diep decolleté mag.

Black Tie
Is de dresscode Black Tie, dan dragen mannen een smoking. Het is iets minder formeel dan een rokkostuum en wordt ook vaak gedragen op een bal, officieel diner of receptie. Een smoking bestaat uit een zwart of zeer donkerblauw colbert met zijdegevoerde, smalle revers. Een sjaalkraag komt ook voor. De pantalon is zwart en heeft zijden galon op de zijnaden. Het smokingoverhemd is helderwit, heeft een opstaande boord een blinde sluiting en dubbelgeslagen manchetten. Dit alles in combinatie met een -bij voorkeur- zwarte strik. Onder een smoking draagt je zwarte lakschoenen. Een hoed hoort niet bij een smoking. Wel kun je de outfit afmaken met een pochet en/of een gilet in een willekeurige kleur en stof. Bij een smoking kun je ook een cummerband dragen.

Dames dragen een cocktail- of avondjurk met eventueel lange handschoenen (zonder ringen). Armbanden draag je over de handschoenen. Zorg voor een bescheiden decolleté.

Staat er op de uitnodiging “Black tie invited”, dan heeft men liever dat de man in smoking komt. Bij “Black tie Optional” laat men de keuze aan de gasten over. Zorg er in dat geval altijd voor dat je er stijlvol en elegant uitziet.

Cocktail Attire
Een cocktailparty biedt meer ruimte voor eigen invulling. Heren gaan gekleed in een strak zwart pak en wit overhemd, het liefst met manchetknopen. De das is optioneel, maar het is belangrijk dat de outfit er modieus uitziet.

Dames gaan gekleed in een korte (cocktail)jurk. Deze mag iedere denkbare kleur hebben, zolang deze maar elegant en feestelijk is. Bijpassende accessoires zijn erg belangrijk voor een cocktailoutfit. Subtiele tassen, mooie sieraden en hoge hakken zijn een must.

Tenue de Ville
Tenue de Ville betekent letterlijk stadskleding en is nette kleding voor overdag en dus niet voor ’s avonds. Deze kleding wordt vaak gedragen tijdens grote ontvangsten en recepties.

De heren gaan gekleed in kostuum, eventueel driedelig (dus met gilet). Het kostuum hoort grijs, zwart of donkerblauw te zijn. Bijpassende stropdas en zwarte schoenen zijn een vereiste. Bij het dragen van een kostuum horen natuurlijk sokken die passen bij de kostuumkleur.

Dames gaan vlot maar wel chic gekleed in een nette jurk tot over de knie, een broekpak of een mantelpakje. Panty’s of kousen zijn verplicht, blote benen zijn ‘not done’.

Meer informatie over dresscodes kun je vinden op www.dresscode.nl


Deel dit artikel:

Reacties

Dresscode voor een première — Geen reacties

Geef een reactie

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>