Onbegrip over vertrek Willem Nijholt bij Willem Nijholt Academie
Willem Nijholt breekt toch met de Willem Nijholt Academie in Nijmegen. Vorige week meldde ROC Nijmegen, waar de muscial- en muziektheateropleiding onderdeel van uitmaakt, nog dat de in juli onstane breuk met zanger en acteur Nijholt gelijmd leek. Maar woensdagmorgen, in een telefoongesprek met Nijholt, bleek dat niet het geval.
Voornaamste breekpunt is volgens ROC onenigheid over de positie van Nijholts vertrouweling en rechterhand Michael van Buuren binnen de Willem Nijholt Academie. “Nijholt verbindt het voortbestaan van de Nijholt Academie direct aan het dienstverband van deze medewerker“, zegt een woordvoerder van ROC Nijmegen. Hij spreekt tegen dat Nijholt is afgehaakt omdat er discussie was over het toekomstplan voor de opleiding, die met fikse tekorten kampt. Het roc zou om financiele redenen meer studenten willen toelaten, Nijholt is daar tegen; hij liet eerder via zijn agente weten te vrezen dat het ten koste gaat van het artistieke niveau op de opleiding.
ROC Nijmegen benadrukt dat de vierjarige opleiding, die zo’n 50 studenten telt, ondanks het verlies van de naamgever vanaf 6 september gewoon doorgaat. “Wij garanderen de inhoud van de opleiding en de kwaliteit van het diploma.”
Ouders en leerlingen van de Willem Nijholt Academie zijn bezorgd en verbolgen over het definitieve vertrek van naamgever Willem Nijholt. “Vijftig studenten verkeren nu in grote onzekerheid over hoe het verder moet“, zegt Guus Nijssen, vader van één van de studenten. Volgens Nijssen heeft ROC Nijmegen, waar de musical- en muziektheateropleiding onderdeel van is, geen serieuze lijmpoging ondernomen toen de eerste breuklijnen medio juli zichtbaar werden. “Ik heb de mailwisseling tussen de schoolleiding en Nijholts rechterhand, Michaël van Buuren, gezien. Van Buuren wordt nu door het ROC-bestuur afgeschilderd als de boeman omdat hij eiste dat hij mede-directeur van de academie zou worden. Maar als je het voorstel ziet dat ROC Nijmegen aan Van Buuren heeft gedaan, begrijp je dat hij en Willem Nijholt daar nooit mee konden instemmen.” Volgens Nijssen zou er voor Van Buuren slechts een bijrol zijn weggelegd. “Maar daarmee was Nijholt zijn sturing op zijn eigen academie kwijt. ROC Nijmegen wist op voorhand dat noch Van Buuren noch Nijholt hiermee akkoord kon gaan.”
ROC-bestuursvoorzitter Hanneke Berben en Roel Burgman, sinds kort directeur van de Willem Nijholt Academie, ontkennen dat met klem. Berben: “Michaël van Buuren heeft zelf de stekker eruit getrokken. Wij hebben juist alle mogelijke moeite gedaan om tot een oplossing te komen en hem te behouden.” Van Buuren, in een eerder stadium directeur van de academie, zou juist op zijn eigen verzoek van die functie ontheven zijn. Hij zou hebben aangegeven geen managementfunctie meer te ambiëren. “Daar komt bij dat altijd met Willem is afgesproken dat hij zich niet met de bedrijfsvoering zou bemoeien“, aldus Berben.
Donderdagavond is er een informatieavond voor leerlingen en ouders.