Musical-extravaganza ‘Priscilla, Queen of the Desert’ vermaakt en ontroert
Twee drag-queens, een transgender op leeftijd, een oude touringcar en een road-trip door de Australische outback, dat zijn de ingrediënten van de musical Priscilla, Queen of the Desert, gebaseerd op de film uit 1994 The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert. Voeg daarbij een stapel overbekende discostampers en een ongelofelijke hoeveelheid van de meest extravagante kostuums die je ooit hebt gezien en je hebt een musicalfeest dat zijn weerga niet kent.
De musical is, net als de film, afkomstig uit Australië, maar maakt al zes jaar furore in Engeland, eerst op West End en later als reizende productie. Die laatste doet nu ook Nederland aan, want Erwin van Lambaart heeft samen met RTL Live Entertainment de voorstelling voor twee weken naar Koninklijk Theater Carré in Amsterdam gehaald.
Het verhaal is vrijwel identiek aan dat van de film; Tick (Jason Donovan) treedt in Sydney onder de artiestennaam Mitzi op als drag-queen, met een playback act. Zijn vrouw Marion (Naomi Slights), van wie hij al zes jaar gescheiden leeft, vraagt hem te komen optreden in haar casino in Alice Springs, zodat hij meteen kan kennismaken met zijn nu achtjarige zoon Benji. Tick vraagt zowel de jonge onstuimige en tegendraadse drag-queen Adam / Felicia (Adam Bailey) als de wat oudere, naar liefde hunkerende transgender Bernadette (Simon Green) om hem te vergezellen. Adam regelt een oude touringcar die ze Priscilla, Queen of the Desert dopen, voor de ruim 2000-kilometer lange tocht door de Australische outback. Onderweg ontmoeten ze naast niet altijd even tolerante lokale bewoners ook de automonteur Bob, die verrassend open-minded blijkt te zijn. In Alice Springs werkt Tick aan zijn relatie met zijn zoon en (b)lijkt er iets moois op te bloeien tussen Bernadette en Bob.
Net als in de film bestaat de act hoofdzakelijk uit playback-optredens, maar in de musical is daar een extra dimensie aan gegeven door veel van de nummers live te laten zingen door drie in de lucht hangende diva’s (Lisa-Marie Holmes, Laura Mansell en Catherine Mort), die de veelal oudere discostampers perfect uitvoeren. Daarnaast worden er ook nummers door de ” drags” zelf gezongen, waarbij vooral Adam Bailey vocaal veel indruk maakt, maar ook Callum McDonald (Miss Understanding), met een hilarische Tina Turner imitatie. Jason Donovan is in Nederland hoofdzakelijk bekend van zijn jaren-80 hits, onder andere met Kylie Minogue, maar staat al ruim 20 jaar in Engeland in musicals als Joseph en Sweeney Todd. Dat er in de Engelse uitvoering van Priscilla een Kylie-medley is toegevoegd maakt de cirkel weer rond. Hij laat mooi zowel de breekbare als uitbundige kant van zijn personage zien. Simon Green laat als Bernadette zien dat klasse en liefde altijd overwint.
Het decor wordt grotendeels gevormd door de levensgrote touringcar Priscilla, die aan één kant is opengewerkt; de andere kant is voorzien van lichteffecten die suggereren dat de bus roze is geverfd. Daarnaast zijn er de overdadig aanwezige lichteffecten, die Carré regelmatig in een glitterdisco doen veranderen. Maar hoe indrukwekkend het lichtspel ook is, het valt in het niet bij de hoeveelheid extravagante kostuums. Het moet achter de schermen nog veel drukker zijn dan daarvoor, want de voorstelling is een aaneenschakeling van haastverkledingen en kostuums die de overtreffende trap van uitbundig zijn. Nu had de film al een Oscar ontvangen voor de kostuums en de Broadway musical kreeg een Tony in diezelfde categorie – en deze tourproductie doet daar niet voor onder.
De voorstelling is over-the-top, extravagant, uitbundig, camp en zo nu en dan obsceen, maar toch is men er in geslaagd de intieme verhaallijnen uit de film over vriendschap, liefde en acceptatie te behouden, waarbij een happy end voor de drie hoofdrolspelers niet ontbreekt. De kenmerkende vileine onliners en punchlines zorgen voor hilariteit in de zaal. Een stroopwafel zal ook nooit meer hetzelfde smaken… Als er dan al kritiek geuit kan worden, dan is dat de road-trip zelf door de woeste outback niet zo in beeld gebracht kan worden. Priscilla, Queen of the Desert is een feest dat vermaakt, ontroert en hoe dan ook onvergetelijk is.
Frank
Priscilla, Queen of the Desert speelt tot en met 22 november in Carré. Kaarten via www.carre.nl.