Homemade Productions maakt beklemmend muziektheater over Vietnamese bootvluchtelingen “Vietnam” muziektheater van deze tijd
1975. De Amerikanen vertrekken uit Vietnam. Ze laten een verscheurd land achter. Wie ooit met de Amerikanen heeft samengewerkt wacht een straffe heropvoeding. De communisten uit Noord-Vietnam kleineren de burgerbevolking in dorpjes rondom het voormalige Saigon. Jezelf wassen doe je maar in de modder. Vernederen is orde van de dag.
De vader van de kleine Minh Vu ziet geen toekomst voor hem en zijn gezin. Hij besluit om in het groen achter hun huis een boot te bouwen, van spijkers en houten planken die hij vindt. En op een dag zegt hij tegen zijn vrouw en kinderen… “we gaan”. Drie dagen slepen ze die boot dwars door de moerassen om uiteindelijk de zee te bereiken. Daar denken ze dat er boomstammen in het water drijven… niets is minder waar. Het zijn de lijken van andere vluchtelingen die het niet gehaald hebben.
Op zee is een Nederlands koopvaardijschip. En aan boord is niet alleen de kapitein maar ook zijn vakantievierende zoontje. Het schip heeft als instructie “niemand meenemen” maar de jongen ziet het bootje en eist dat zijn vader de vluchtelingen meeneemt. “Anders zwem ik er naar toe.”
Zo komt het gezin naar Nederland. En om iets terug te doen voor die prachtige Nederlanders introduceert de vader van de kleine Minh de Vietnamese loempia…
Een waargebeurd verhaal wordt herbeleefd in de Nederlandse Schouwburgen
Minh Vu schreef een boek over de vlucht uit Vietnam. Theaterimpresario Ruud de Graaf bracht dat onder de aandacht van theatermaker Dick van den Heuvel. Samen gingen ze naar Vietnam om de plekken te zien waar het verhaal zich ooit afspeelde. En om te zien hoe het nu gesteld is met een land dat de oorlogsgeschiedenis nog niet van zich heeft af kunnen schudden.
“Wat wist ik er nou eigenlijk van?” erkent Van den Heuvel. “Ik was onder de indruk van het boek… maar pas toen we daar waren, vloog het naar de keel.” Minh Vu zelf vertelt dat hij in tranen naar de zee keek. “Op die plek zeiden mensen tegen mijn ouders: gooi dat jongetje maar vast in het water want die overleeft het toch niet. Dat ik dit verhaal nu kan hervertellen, komt alleen maar door de standvastigheid van mijn ouders.”
De Graaf: “Als er iets relevant is in onze samenleving dan is het wel de vluchtelingenproblematiek. Deze voorstelling is geen geschiedenislesje maar confronteert ons met een verhaal van toen maar ook met de situatie van vandaag!”
“Vietnam” muziektheater van deze tijd
Acteurs Charlotte Ha, Anne Fleur du Pre, David van den Tempel en Robin van den Heuvel reconstrueren de tocht van het gezin Vu in een voorstelling die in scenes, in beeld en ook in muziek de toeschouwer moet meenemen op reis. Een reis die niet zonder verdriet en wanhoop is maar die ook de cultuur laat zien en horen van een prachtland met een rijke geschiedenis en littekens uit een recent verleden.
Mark Kuypers schrijft de muziek van Vietnam, Dick van den Heuvel is zowel de schrijver als de regisseur van de voorstelling. Homemade Productions maakt de voorstelling in nauwe samenwerking met DG Theater. In het verleden bracht Homemade voorstellingen als Afblijven, Razend, Spijt, Hotel de Grote L, Fataal, De Brief voor de Koning en Rondom het Rembrandtplein naar de theaters. Dick van den Heuvel won in 2018 de Musical Award voor het script van Was getekend, Annie MG Schmidt.
Meer info: www.vietnamtheater.nl
Foto: Andy Doornhein