‘Historische les’ met Jet Bussemaker en 60 kinderen in het decor van ANNE
Vanochtend kreeg Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, samen met zestig kinderen uit Amsterdam de primeur: voor het eerst kregen zij een les in het levensgrote decor van het Achterhuis uit de theatervoorstelling ANNE. De les maakt onderdeel uit van ‘Project ANNE’, een initiatief van de Stichting Educatief Programma ANNE. De stichting en Project ANNE werden vandaag officieel gelanceerd in Theater Amsterdam. Ook Harry van den Bergh (voorzitter Stichting ‘Project ANNE’) en Hans de Boer (voorzitter van VNO-NCW)voerden het woord bij de bijeenkomst.
Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap
‘Ik wil dat iedereen het verhaal van Anne kent en het nooit meer vergeet. Dit onderwijsproject kan helpen om na te denken over hoe we vandaag met elkaar omgaan.’
Harry van den Bergh, voorzitter Stichting Educatief Programma ANNE
‘Anne stond veel dichter bij kinderen dan bij mij. Daarom is dit zo belangrijk.’
Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW en voorzitter van de Raad van Advies van Stichting Educatief Programma ANNE
‘We hebben onze welvaart te danken aan de open samenleving. Daarom moet dit klassieke verhaal bekend blijven bij iedereen.’
Achtergrondinformatie Stichting Educatief Programma ANNE
De Stichting zet zich in om het besef van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust bij scholieren te vergroten. Zij werft fondsen bij particulieren en het bedrijfsleven om schoolklassen onder de naam ‘Project ANNE’ kosteloos een educatief project aan te bieden, bestaande uit een lespakket en een bezoek aan de voorstelling. Juist het eigentijdse theaterstuk ANNE is in staat om het belang van het verhaal van Anne Frank te vertalen naar het heden en aan een nieuwe generatie door te geven. Een lesbrief met de culturele en historische context van de voorstelling maakt deel uit van dit project. Dit digitale lesmateriaal is ontwikkeld door het Joods Historisch Museum (JHM) en producent Imagine Nation. Momenteel kunnen al zo’n 2.000 schoolkinderen gratis met het lespakket naar ANNE. In het komende jaar wil de stichting 10.000 scholieren Project ANNE laten volgen. Voor meer informatie, klik hier.
Verkorte les door Joods Historisch Museum (JHM)
Kinderen uit groep 8 van basisschool De Derde Dalton en basisschool De Bienkorf uit Amsterdam kregen voor het eerst een les (in verkorte vorm) in het levensgrote decor van het Achterhuis uit de theatervoorstelling ANNE. De les werd gegeven door Yardeen Roos, actrice uit ANNE en rondleider van het Joods Historisch Museum. Ook Rosa da Silva (Anne Frank) en Jason de Ridder (Peter van Pels) van ANNE deden mee aan de les.
Theatervoorstelling ANNE
ANNE is de eerste theatervoorstelling over Anne Frank die is gebaseerd op alle versies van haar dagboeken, zowel de ongecensureerde als de door Anne zelf bewerkte versie.
ANNE is een initiatief van het Anne Frank Fonds Basel, dat door Otto Frank werd opgericht. Het project wordt gerealiseerd door Imagine Nation, het internationale mediabedrijf van Kees Abrahams en Robin de Levita. De theatervoorstelling wordt geproduceerd in samenwerking met het Nationale Toneel. Theu Boermans heeft het artistiek leiderschap vanuit zijn functie als creatief directeur van het Nationale Toneel.