‘Het Ontzet van Coevorden’ is een geslaagde locatiemusical Première in de Hervormde Kerk in Coevorden
Een “locatiemusical”, zo noemen de makers van Het Ontzet van Coevorden hun productie. Zeker, voor inwoners van Coevorden en omstreken zal deze musical een speciale betekenis hebben, maar het schetst het beeld van het leed dat de bevolking ondergaat als hun stad belaagd wordt door een tiran en de onverzettelijkheid en heldendom tegen wil en dank die daar het gevolg van is. Veel universeler dan alleen het locale gevoel, tijdlozer dan alleen de periode waarin het plaatsvond, het Rampjaar 1672.
Het was het jaar waarin de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd aangevallen door Frankrijk, Engeland en de Bisdommen Münster en Keulen. Raadspensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis werden door een opstandige meute op gruwelijke wijze vermoord in De Haag en Prins-bisschop van Bernard von Galen, beter bekend als ‘Bommen Berend’, belaagde de oostelijke helft van de Republiek en nam Coevorden in. De bevolking leed onder zijn tirannie en de voedseltekorten die daar het gevolg van waren. Het verzet groeide, waaronder door schoolmeester/koster Mijndert van der Thijnen. Hij wilde zichzelf geen held noemen, maar onder zijn leiding werden belangrijke gegevens verzameld over de militaire posities van Bommen Berend. Hij speelde dit door naar Carl von Rabenhaupt, een Boheemse baron die door de Republiek was ingehuurd voor de verdediging van Groningen, tegen diezelfde Bernhard von Galen. Dankzij de list die Mijndert verzon, wist Carl Coevorden in een uur tijd te bevrijden.
Tot zover de geschiedenisles. Het verhaal van het Ontzet van Coevorden wordt in één akte uitgespeeld, door een combinatie van drie professionele acteurs (René van Kooten – Mijndert, Raymond Kurvers – Bernhard en Robin van den Heuvel – Ganzen Geesje) en een cast van ongeveer twintig lokale en regionale acteurs. Dick van den Heuvel schreef het script en was verantwoordelijk voor de regie, Fons Merkies en Jeroen Sleyfer schreven de muziek. De musical wordt gespeeld in de Hervormde Kerk van Coevorden, dezelfde kerk waar Mijndert koster was en begraven ligt.
De voorstelling wordt gespeeld met veel enthousiasme en de lokale acteurs geven daarmee een extra laag authenticiteit mee. Vooral de solonummers worden goed gezongen, niet alleen door de professionele acteurs. Helaas zijn alleen deze drie acteurs voorzien van een microfoon, waardoor de verstaanbaarheid van andere solo’s niet altijd even goed is. De ensemble zang klinkt goed en de enkeling die daarin niet helemaal tekstvast is, valt niet echt op. Sommige dialogen vinden achterin de kerk plaats, of in de gangpaden; dat is afhankelijk van de plaats waar je zit niet altijd even goed te volgen. Het doet echter niets af aan het gevoel dat je als toeschouwer midden in de actie zit. Raymond Kurvers speelt naast Bommen Berend ook de (kleinere) rol van Carl von Rabenhaupt. Die rol wordt echter wat dik en karikaturaal aangezet, wellicht om duidelijk te maken dat het hier om een ander personage gaat.
Het script is af en toe – deels noodzakelijkerwijs – wat uitleggerig. De gemiddelde toeschouwer heeft het niet nodig om expliciet een parallel te trekken met de huidige tijd, de oorlog in Oekraïne of de tweedeling in de maatschappij. Het weet echter goed de persoonlijke levens te schetsen tegen de historische achtergrond, waarmee Het Ontzet van Coevorden niet alleen een geslaagde locatiemusical is, maar ook mooi portret van de gevolgen van de oorlog op de plaatselijke bevolking.
Frank
Het Ontzet van Coevorden speelt nog driemaal in de Hervormde Kerk in Coevorden, op 7, 9 en 11 december. Meer informatie en kaarten: coevordenmusical.nl.