Renée van Wegberg
foto: Janey van Ierland
foto: Janey van Ierland
Algemene informatie
Geboren 14 oktober 1984
Land Nederland
Werk
Jaren actief 2000 - heden
Genre(s) Musical, Pop
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Renée Elisabeth Johanna van Wegberg (Horst, 14 oktober 1984) is een Nederlands zangeres en (musical)actrice die in het seizoen 2017-2018 de rol speelt van Liesbeth List in de musical over Lists leven. In het seizoen 2010-2011 speelde zij de rol van Lot Kleinhart in de musical Urinetown en vanaf november 2011 was ze te zien in de musical Wicked als alternate voor de hoofdrol Elphaba.

Biografie

Al op jonge leeftijd startte Van Wegberg haar muzikale ontwikkeling. Als vijfjarige begon zij haar balletopleiding en volgde ze het Royal Academy of Dancing-programma. Na haar vwo-opleiding ging ze naar de Muziektheater Academie van het Rotterdams Conservatorium Codarts, die ze in juni 2007 succesvol afsloot met een eigen theaterprogramma.

Televisie

Op zestienjarige leeftijd liet ze voor het eerst van zich horen door deelname aan Henny Huismans Soundmixshow. Met het nummer That's the way it is van Céline Dion wist ze uiteindelijk de finale te bereiken. Ze won in december 2004 het televisieprogramma AVRO's Sterrenjacht (een talentenjacht voor jonge musicaltalenten) en daarmee de titel “hét multi-talent van Nederland”. Ze won hiermee een hoofdrol in een musicalproductie van Joop van den Ende Theaterproducties en een studiereis naar New York, waar ze onder meer op Broadway de musical Wicked zag.

Begin 2005 deed ze samen met Dennis ten Vergert mee aan het Nationaal Songfestival met het samen met haar toenmalige manager Arjan Langen geschreven lied One Look en haalde daarmee een finaleplaats. Op 30 april 2005 was Van Wegberg een van de artiesten die optrad tijdens het jubileumconcert voor Koningin Beatrix op het Malieveld in Den Haag. Het concert werd live uitgezonden op tv. In 2006 was Van Wegberg een van de solisten tijdens Musicals in Ahoy.

Tijdens het Musical Awards Gala 2008 werd een voorproefje gegeven van Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Samen met Lee Mead, de zanger die in Engeland via het televisieprogramma Any dream will do werd gekozen tot Joseph, zong Van Wegberg het nummer Go-Go-Go Joseph. Van Wegberg verzorgde op 24 januari 2009 een gastoptreden in de finale van het EO-programma Korenslag, vocaal ondersteund door een van de deelnemende koren. Tijdens het Musical Awards Gala 2009 zong ze samen met Freek Bartels nummers uit de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat.

Theater

In het seizoen 2006-2007 was Van Wegberg te zien in de musical Annie (Efteling Theater) in de rol van Grace Farrell. Ook was zij in 2006 te zien als soliste in Musicals in Ahoy'. Van 2 april t/m 28 september 2008 speelde ze een rol in de Duitse versie van We will rock you, waar ze understudy was van Ozzy. Vanaf november 2008 tot juli 2010 was Van Wegberg te zien als vertelster in de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, geproduceerd door Joop van den Ende Theaterproducties. Met het vervullen van deze hoofdrol werd de prijs verzilverd die Van Wegberg in 2004 won met het televisieprogramma AVRO's Sterrenjacht. Vanaf oktober 2010 is ze te zien geweest als Lot Kleinhart in de musical Urinetown. In de rondreizende versie van deze musical verving ze Noortje Herlaar, die de rol van Lot in 2009 speelde.

In augustus 2011 werd bekendgemaakt dat Van Wegberg de alternate wordt van Willemijn Verkaik in de musical Wicked. Deze musical werd in het Circustheater in Scheveningen opgevoerd. Met het vervullen van deze rol ging voor Van Wegberg een droom in vervulling. Al sinds haar reis naar New York, waar ze erg ontroerd raakte door de uitvoering van Wicked op Broadway, heeft ze niet onder stoelen of banken gestoken dat zij heel graag deze rol zou willen spelen. Op 13 november 2011 was haar première als Elphaba.

In maart 2012 was Van Wegberg te zien in het galaconcert Musical Classics in Ahoy, zij was een van de solisten in dit avondvullende programma in Ahoy Rotterdam. In 2012 en 2013 was zij te zien in het stuk de De Vagina Monologen. Zij speelde afwisselend met andere actrices in deze voorstelling. Op 5 november 2012 werkte Van Wegberg mee aan een speciaal concert van Scott Alan in het M-lab met Freek Bartels en Willemijn Verkaik. In maart 2013 speelde Van Wegberg de rol van Maria Magdalena in de Jesus Christ Superstar concertante. In theaterseizoen 2013/2014 was ze te zien in het toneelstuk De Man Die Het Wist en de musical Tick, Tick, Boom!

In het voorjaar van 2014 was Van Wegberg wederom te zien in de "Vagina monologen." Daarna was zij te zien als schrijfster Erika in Vijftig tinten de parodie, die in de zomer van 2014/2015 in reprise ging. In het seizoen 2014 was Van Wegberg te zien in de toneelcomedy "Kinderen geen bezwaar." Op 29 mei 2014 kwam naar buiten dat Van Wegberg in 2015 met het liedjesprogramma "Vive la france" door het land zal toeren.

In het seizoen 2017-2018 speelt Van Wegberg de rol van Liesbeth List in de gelijknamige musical over haar leven. De premiere op 2 oktober 2017 is voorafgegaan door de aankondiging dat Liesbeth List zich terugtrekt uit het openbare leven, vanwege dementie.[1]

In theaterseizoen 2018-2019 speelt Van Wegberg een rol in de nieuwe musical Expeditie Eiland, gebaseerd op het populaire televisieprogramma Expeditie Robinson. Ze speelt de vrouw van een plastisch chirurg, en geeft eveneens cursussen over hoe te houden van het leven. Ze deelt deze rol met Jelka van Houten.

Jaar Musical Rol
2006-2007 Annie Grace Farrell
2008 We Will Rock You (Duitsland) ensemble/ Ozzy (understudy)
2008-2010 Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat Vertelster
2010-2011 Urinetown Lot Kleinhart
2011-2013 Wicked Elphaba (alternate)
2014 Tick, Tick, Boom! Suzan
2014 Vijftig tinten de parodie Erika
2016 Nonsens Zuster Maria Pavlova
2017-2018 Liesbeth List - de musical Liesbeth List
2018-2019 Expeditie Eiland Dionne Van Stirum-Vinkesteijn

Overig

Renée van Wegberg is te horen op de kinder-cd “Superguppie Zingt” van Edward van de Vendel en de single “Als je iets kan doen” van Artiesten voor Azië. Ook heeft ze meerdere trance-nummers ingezongen die op verzamel-cd’s te vinden zijn.

Begin 2007 werkte Van Wegberg samen met jazz-pianist Egbert Derix. Ze presenteerde voor het eerst haar eigen werk met de EP "You'll find Me" en met kerst de single "On Christmas Day". Eind 2007 verzorgde ze samen met het blaasorkest Symphonic Impulse zes optredens in Shanghai en omgeving. Een verslag van deze tour was in januari 2008 te zien op de Limburgse regionale televisiezender L1TV. Verder verzorgt ze veel solo-optredens met (harmonie-)orkesten, gelegenheidsbands en met orkestband. In 2005, 2006, 2007 en 2008 trad Van Wegberg belangeloos op tijdens het jaarlijkse benefietconcert in Venlo ten bate van Stichting KiKa (kinderen kankervrij). In 2007 nam Van Wegberg een single op ten behoeve van KIKA: "met je ogen dicht".

Ook speelt ze een rol in de film Droomvrouw van Sjoerd de Bont, naast onder anderen Gigi Ravelli en Koert-Jan de Bruijn.

In 2016 deed van Wegberg de stem van Sina in de film Vaiana.

Prijzen

Voor haar rol als vertelster in de musical Joseph and the amazing technicolor dreamcoat was Van Wegberg in 2009 genomineerd voor een John Kraaijkamp Musical Award in de categorie beste vrouwelijke Hoofdrol in een grote musical. In 2015 was ze genomineerd voor beste vrouwelijke bijrol in een kleine musical voor haar bijdrage in Tick, tick, Boom! In 2018 won Van Wegberg de Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical voor haar vertolking van Liesbeth List, in de gelijknamige musical over het leven van de chansonnière.

source: http://nl.wikipedia.org/wiki/Renée_van_Wegberg

Reacties

Renée van Wegberg — Geen reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.