Milan van Weelden
Zelfportret
Algemene informatie
Volledige naam Milan Vincent van Weelden
Geboren 12 december 1980
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2008-heden
Beroep Zanger-acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Milan van Weelden (Zoetermeer, 12 december 1980) is een Nederlands zanger, (musical)acteur en docent die in 2009 voor zijn eerste rol in een professionele musicalproductie, Man van La Mancha, een John Kraaijkamp Musical Award heeft gewonnen.

Biografie

De belangstelling van Van Weelden voor het theatervak werd gewekt toen hij begin jaren negentig The Phantom of the Opera zag. Hij nam zanglessen en sloot zich aan bij de Zoetermeerse theaterproducent Greg & Baud Productions waar hij in vele rollen te zien is geweest. Na afronding van zijn middelbareschoolopleiding werd hij toegelaten tot het basisjaar van de MusicAllFactory in Tilburg. Hij kreeg daar zanglessen van Edward Hoepelman. Vervolgens werd hij aangenomen aan het Rotterdams Conservatorium Codarts voor de vooropleiding Klassieke Zang. Na dat jaar koos hij voor de richting Muziektheater waar hij zanglessen kreeg van Alberto ter Doest. Uiteindelijk stapte hij over naar de opleiding HBO Musical van de Hogeschool Inholland in Alkmaar, waar hij in 2009 afstudeerde. In zijn afstudeerjaar liep hij stage in de professionele productie Man van La Mancha. In de week van zijn diploma-uitreiking kon hij meteen aan de slag in de Efteling, waar hij in Theater de Efteling tot eind september in Sprookjesboom de Musical de rol van Willem de Houthakker speelde.

In mei 2010 speelde hij met onder andere Jon van Eerd, Martine Sandifort en Paul Groot in 'A Funny Thing Happened on the Way to the Forum', een onderdeel van het Sondheim-Festival van het M-lab en geregisseerd door Daniel Cohen.

Hij was van augustus 2010 tot half januari 2011 te zien in Crazy Shopping the Musical waarin hij 'Stief' speelde en understudy was voor de hoofdrol.

Vanaf juni 2011 werkte Van Weelden mee aan 'De Engel van Amsterdam', een onderdeel van het festival '50 jaar musical in Nederland'. De voorstelling, met onder anderen Niels van der Laan, Cystine Carreon en Suzan Seegers, was van 29 juni tot 4 juli te zien in het M-Lab; de regie van deze productie was in handen van Thomas van Luyn. Na een voorstelling van De Engel werd hij benaderd om een stemtest te doen bij Wim Pel Productions. Naar aanleiding van deze test kreeg hij zijn eerste nasynchronisatierol in een serie en sindsdien spreekt hij zeer regelmatig verschillende personages in in series, games en films. Zijn grootste rol tot nu toe is die van de panda Po in Kung Fu Panda: Verhalen vol Superheid, de serie die op Nickelodeon te zien is. Voor deze serie zong hij ook de leader in.

In oktober 2011 gaf hij voor het eerst gestalte aan 'Professor Mortis' tijdens de Halloween Fright Nights in Walibi Holland, een rol die hij in 2012 wederom speelde.

In de zomer van 2012 was Van Weelden betrokken bij Bonifatius de Musical die in Dokkum werd gespeeld in de Bonifatiuskapel. De twaalf uitvoeringen waren nagenoeg uitverkocht. In juni 2014 werd er een reprise van deze productie gespeeld op dezelfde plek met nagenoeg dezelfde cast.

In juli 2012 werd Van Weelden door een internationaal team van creatives uitgekozen om Captain Hook te vertolken in de megaproductie 'Peter Pan; the Never Ending Story - World Arena Tour'. Hij speelde deze rol in arena's in o.a. Brussel, Amsterdam, Londen, Glasgow, Newcastle en in het World Trade Center in Dubai en is daarnaast ook op het originele cast-album te horen.

In juli 2014 heeft Van Weelden de 'Stem van de Priester van Ubbergen' vertolkt in de productie 'HEX: Het Verdwenen Dorp' in het Zoetermeerse Buytenpark. Voor deze productie nam hij ook de vocal coaching voor z'n rekening. Het verhaal is geschreven door Thomas Olde Heuvelt en is een proloog op zijn bestseller HEX. Van 2014 tot 2015 was Van Weelden te zien in het AFAS Circustheater als Big Davey in de musical Billy Elliot.

Van Weelden speelde Grutte Pier in de gelijknamige film die werd uitgebracht in 2022.

Theater

 • Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2023), Tekst: Hugh Wheeler, Muziek en liedteksten: Stephen Sondheim, Producent: MediaLane Theater i.s.m. DeLaMar - Rechter Turpin
 • Das Phantom der Oper (2015-2016), Stage Entertainment Germany, regie: Arthur Masella & Rainer Fried - Joseph Buquet & ensemble / Covers: Auktionator / Monsieur Lefèvre / Don Attilio / Feuerwehrhauptmann
 • Billy Elliot (2014-2015), Joop van den Ende Theaterproducties - regie: Julian Webber - Big Davey & ensemble
 • Macbeth (2013) - Storytellers - regie: Sebastiaan Smits - Macbeth
 • Peter Pan The Never Ending Story: World Arena Tour (2012 - 2014) - MusicHall - regie: Luc Petit & Lulu Aertgeerts - Captain Hook
 • Bonifatius de Musical (2012 & 2014) - Stichting 754 - regie: Marc Krone - Sidonius & Koning Radboud
 • Siegfried (2011) - de Nationale Reisopera - regie: Antony McDonald - Beer
 • De Engel van Amsterdam (2011) - M-Lab - regie: Thomas van Luyn - Venerik van Aemstel
 • Crazy Shopping the Musical (2010) - Stardust B.V. - regie: Stanley Burleson - Stief & u.s. Dominee Bob
 • A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (2010) - M-Lab - regie: Daniel Cohen - Miles Gloriosus
 • Sprookjesboom de musical (2009) - Efteling Theaterproducties - regie: Hetty Feteris - Willem de Houthakker
 • De Vliegende Hollander (2009) - Greg & Baud Productions - Van den Decken
 • Heart & Music (2009, Hogeschool Inholland) - Solist
 • Man van La Mancha (2008 - 2009) - Opus One - regie: Aike Dirkzwager - Pastoor en Pedro
 • City of Angels (2008) - Hogeschool Inholland) - Buddy Fiddler
 • Gewoon een normaal gesprek (2008) - Hogeschool Inholland) - Frank
 • En nu naar bed (2007) - Hogeschool Inholland) - Frans
 • Guido's Vijf (2007) - Hogeschool Inholland) - Guido

Nasynchronisaties

Televisie

Overig

Prijzen en nominaties

 • John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Mannelijke Bijrol in een Kleine Productie 2009: Man van La Mancha
 • Nominatie voor de Publieksprijs Kunst & Cultuur Zoetermeer 2009
 • Nominatie ANWB Publieksprijs voor Beste Kinder- en Familiemusical 2010: Sprookjesboom de Musical
 • Nominatie voor de Publieksprijs Kunst & Cultuur Zoetermeer 2012
 • John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Musical 2014: Billy Elliot de Musical
source: http://nl.wikipedia.org/wiki/Milan_van_Weelden
Deel dit artikel:

Reacties

Milan van Weelden — Geen reacties

Geef een reactie

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>