Joke Bruijs
Joke Bruijs op de set van Toen was geluk heel gewoon in 1993
Joke Bruijs op de set van Toen was geluk heel gewoon in 1993
Algemene informatie
Volledige naam Johanna Maria Bruijs
Geboren 14 januari 1952
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1970-heden
Beroep Actrice, zangeres
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Johanna Maria (Joke) Bruijs (Rotterdam, 14 januari 1952) is een Nederlands actrice, zangeres en comédienne.

Biografie

Joke Bruijs komt uit een muzikale familie; haar vader Kees maakte deel uit van The Four Dutch Serenaders samen met Johnny Hoes. In 1966 trad zij als zangeres toe tot de Rotterdamse popgroep The Spitfires (later The Nazz genoemd), maar zij nam daar in 1968 afscheid omdat zij op haar 15e jaar in dienst was getreden bij het Vara-dansorkest. Zij zong vervolgens ook voor radio-orkesten als de Skymasters en de Ramblers.

Bruijs stond al spoedig ook als zangeres en actrice in het theater, onder andere in cabaretvoorstellingen met Jan Blaaser, Don Quishocking, Mini & Maxi en De Mounties, met wie zij onder meer speelde in de klucht Drie in de pan. Zij speelde en zong ook in musicals als Kaat Mossel en Mooi Katendrecht. Van 2004 tot en met 2006 stond Bruijs samen met André van Duin in diverse theaters met de André van Duin Jubileumshow (2004–2005) en de De Nieuwe André van Duin Show (2006).

In 1970 nam Bruijs deel aan het Nationaal Songfestival 1970 met het liedje Okido en werd vierde.

Toen was geluk heel gewoon

Joke Bruijs speelde samen met Gerard Cox in de serie Vreemde praktijken, waarin zich al het patroon aftekende van de sjoemelende en zelfingenomen hoofdrolspeler, die telkens het onderspit delft, en die wij later opnieuw leerden kennen in de gedaante van Jaap Kooiman in de serie Toen was geluk heel gewoon. Bruijs speelde hierin de rol van zijn eega Nel Kooiman en samen beleefden zij in de geromantiseerde soberheid van de jaren vijftig en zestig (en een klein beetje zeventig) alledaagse avonturen met het echtpaar dat bij hen in de portiek woonde, gespeeld door Sjoerd Pleijsier en Mouna Goeman Borgesius. De serie liep van 1994 tot 2009.

Goede tijden, slechte tijden

Tussen 2009, 2011 en 2018 was Bruijs meerdere malen te zien in de RTL 4-soap Goede tijden, slechte tijden. Ze vertolkte de rol van Maria de Jong , de in Canada woonachtige moeder van Rik de Jong (Ferri Somogyi) en Danny de Jong (Jan Kooijman). Later blijkt ze nog een zoon Daan Stern (Dorian Bindels) te hebben. Bruijs nam de rol over van actrice Janine Veeren, die het personage in 1996 en 1997 vertolkte. Bruijs was op 14 december 2018 voor het laatst als Maria te zien. Een aantal maanden later, in maart 2019, overleed het personage buitenbeeld aan een beroerte.

In 2019 was Bruijs te zien in het RTL 4-programma The Masked Singer, waarin zij gemaskerd als Hond de zangwedstrijd aan ging.[1]

Onderscheiding

In 2003 ontving Joke Bruijs wegens haar verdiensten op het gebied van cultuur de Erasmusspeld van de stad Rotterdam.

Boek

  • Ben Valkhoff, Joke Bruijs, swingend door het leven. Rotterdam: Trichis, 2012

Filmografie

source: http://nl.wikipedia.org/wiki/Joke_Bruijs

Reacties

Joke Bruijs — Geen reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.