Hans Peter Janssens
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 19 maart 1962
Land Vlag van België België
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Hans Peter Janssens (Brugge, 19 maart 1962) is een Vlaams bariton en musicalacteur.

Opleiding

Janssens studeerde aan het Stedelijk Muziekconservatorium in Brugge, waar hij zanglessen kreeg van Georgette Cooleman en Stella Pipeleers. Verder studeerde hij nog aan het Koninklijk Conservatorium in Gent, Guildhall School of Music and Drama in Londen en aan de Music Academy of the West in Santa Barbara in de Verenigde Staten. Tussendoor volgde hij nog workshops in het binnen- en buitenland.

Carrière

Met de rol van Padre in De Man van La Mancha in 1993 bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen debuteerde Janssens in de musical. Daarna speelde hij in Jesus Christ Superstar en in Chess als de Russische schaakgrootmeester Anatoly Sergeievsky.

In 1995-1996 stond hij in Scheveningen in de Joop van den Ende-productie van The Phantom of the Opera, zowel in de rol van de Phantom (het spook) als in die van Raoul. Bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen was hij daarna te zien als Bartolomeo Vanzetti in de musical Sacco & Vanzetti en vertolkte hij de dubbele titelrol in Jekyll & Hyde.

In 1998-1999 vertolkte hij de rol van Jean Valjean in Les Misérables in de Stadsschouwburg van Antwerpen en in 1999-2000 nam hij er de titelrol voor zijn rekening in The Phantom of the Opera. Eind 2000 stond hij in zijn laatste productie voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, namelijk in de rol van Ben in Follies.

Daarna vertrok de musicalacteur naar Londen, waar hij van oktober 2000 tot juli 2003 als eerste Belg ooit optrad in de hoofdrol van Jean Valjean in Les Misérables in het Palace Theater op West End. Hij werd er de langst opeenvolgende vertolker ooit in Londen in de rol van Jean Valjean. Mede door zijn rol als Jean Valjean werd hij gevraagd op te treden in het London Concert for Peace in het Drury Lane Theatre.

Van 2003 tot 2006 toerde Janssens door Vlaanderen en Nederland met het concertprogramma WestEndStory, samen met Hilde Norga en An Lauwereins.

Eind mei 2006 ging Janssens weer naar Londen om er op te treden in Les Misérables, dit keer in de rol van politiecommissaris Javert. Hiermee werd hij de eerste acteur in de geschiedenis van deze legendarische musical die in Londen werd gevraagd voor beide hoofdrollen.

Na terugkeer vertolkte hij vanaf november 2006 in de Stadsschouwburg van Antwerpen de rol van Dracula in de gelijknamige musical. Voor deze vertolking ontving hij de Vlaamse Musicalprijs 2006 voor Beste Mannelijke Hoofdrol.

In het seizoen 2008-2009 stond Janssens als gorillavader Korchak in Tarzan in Scheveningen.

Tussen oktober 2009 en de zomer van 2010 speelde hij opnieuw de rol van Javert in Les Misérables, in het Queens Theatre te Londen.

Vanaf september 2010 was hij te zien zijn als graaf Von Krolock in de Vlaamse versie van Dans der vampieren.

In februari 2011 speelde Janssens in de musical Oliver!, waarin hij de rol van Bill Sikes afwisselend met Peter Van De Velde vertolkte.

In november en december 2011 stond hij weer op de planken in het Fakkelteater in Antwerpen in de kleine productie Lelies van Judas Theater Producties. Deze productie werd hernomen in 2015.

Vanaf oktober 2012 was Janssens te zien als alternate George in de musical Aspects of Love. Hij zal de rol af en toe overnemen van Ernst Daniël Smid.

In 2013 vertolkte Janssens de rol van Siegmund in Wagners Die Walküre in een concertante versie van het eerste bedrijf, met de Bielefelder Philharmoniker in Bielefeld in Duitsland. Nog in dat jaar zong hij Wagner in Tragedy of a friendship van Jan Fabre. In 2015 was hij te zien in de herneming van de musical Lelies met voorstellingen doorheen Vlaanderen en in Amsterdam. Verder op zijn agenda in 2015 stonden de rol van Remendado in Carmen en de rol van Vanzetti in Sacco & Vanzetti.

In 2016 is hij te zien als Juan Peron in de musical Evita en als Cervantes in ‘Ambras’. Vanaf december 2017 is hij nog te zien tot januari als Koning Triton in de musical The Little Mermaid.

Externe link

source: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Peter_Janssens
Deel dit artikel:

Reacties

Hans Peter Janssens — Geen reacties

Geef een antwoord

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>