Frans van Deursen
Frans van Deursen
Algemene informatie
Geboren 31 oktober 1962
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1974 -
Beroep Acteur, zanger, schrijver, componist
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Frans van Deursen (Amsterdam, 31 oktober 1962) is een Nederlands acteur, zanger, schrijver en componist.

Loopbaan

Als acteur debuteerde hij in 1974 bij de Nederlandse Opera Stichting, waarna een lange reeks rollen in toneelstukken en cabaretprogramma's volgde.

Landelijke bekendheid kreeg hij in 1990 met zijn rol van Frits in de comedy In de Vlaamsche pot. Voor zijn rol van de transseksueel Renée in de VPRO-serie Bed & Breakfast werd hij genomineerd voor het Gouden Beeld. De afgelopen jaren[(sinds) wanneer?] was hij veelvuldig te zien in diverse televisieseries, waaronder Baantjer, Voetbalvrouwen en De hoofdprijs. Ook was hij voor Koefnoen de vaste vertolker van Mark Rutte.

Films

Van Deursen speelde grote rollen in musicals als Miss Saigon, Aida, Koning van Katoren (nominatie Musical Award), De scheepsjongens van Bontekoe (nominatie Musical Award), The Official Tribute to the Blues Brothers (met als tegenspeler Bob Fosko), Ciske de Rat, The Buddy Holly Story en De kleine blonde dood (nominatie Musical Award).

Als zanger oogstte hij lof door onder meer zijn optredens in Frank Zappa's Joe's Garage (met Egon Kracht en The Troupe), Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder, In de ban van Bannink, Play Woodstock (met De Houdini's), Scherven van een leeggedronken nacht en De vogel in mijn borst met Leo Bouwmeester op piano.

Van Deursen schreef teksten voor zijn eigen programma's en voor Purper. Samen met Carina Meijdam schreef hij de toneelstukken De zaak Brecht en Het eeuwige lijden van de jonge Werther. Later schreef hij Satan, de duivel op de divan. Ook schreef hij het libretto voor de rockopera De verleiding van Harry Faust. Daarnaast componeerde hij de muziek voor diverse toneelvoorstellingen en voor de eerder genoemde rockopera. In 2010 bracht hij zijn eerste cd uit getiteld Scherven van een leeggedronken nacht waarop hij het door hem in het Nederlands vertaalde repertoire van Tom Waits ten gehore brengt. Hij maakte ook de vertalingen voor Soldaat van Oranje en De producers. In 2015 voltooide hij de cd De vogel in mijn borst, waarop hij de gedichten van Leo Vroman zingt.

Tegenwoordig[(sinds) wanneer?] werkt hij voornamelijk mee aan diverse muziektheaterproducties, onder andere als gastacteur in De Driestuiversopera en Koninginnenacht bij Het Nationale Toneel. Ook speelt hij een rol in de in 2013 verschenen speelfilm Chez Nous. In 2016 zond AVROTROS de serie La famiglia van Maria Goos uit, waarin hij een vaste rol speelt.

Televisie

Stem

Musicals

Muziektheater

Films

Videospelen

Externe links

Zie de categorie Frans van Deursen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
.mw-parser-output .navigatie{position:relative;clear:both;overflow:auto;margin:1em auto -0.5em;padding:2px;background-color:#f8f8f8;border:1px solid #aaa;text-align:center;font-size:87%}.mw-parser-output .navigatie-bewerken{margin-left:0.5em}.mw-parser-output .navigatie-bewerken .mw-ui-icon::before{background-size:0.9em}.mw-parser-output .navigatie-afb-links,.mw-parser-output .navigatie-afb-rechts{position:absolute}.mw-parser-output .navigatie-afb-rechts{right:2px}.mw-parser-output .navigatie-afb-groot{float:right;padding-left:0.5em}.mw-parser-output .navigatie-titel{background-color:#ddeef8;padding:2px 5.5em;font-weight:bold}.mw-parser-output .navigatie-inhoud{padding:0.5em}.mw-parser-output .navigatie-inhoud p:first-child{margin:0}
source: http://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_van_Deursen
Deel dit artikel:

Reacties

Frans van Deursen — Geen reacties

Geef een reactie

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>