HomeNieuwsNieuwe overeenkomst Stage & Disney over The Little Mermaid

Musicalbedrijf Stage Entertainment van Joop van den Ende heeft met Disney een akkoord gesloten over de rechten van The Little Mermaid (De Kleine Zeemeermin).

Het Nederlandse bedrijf mag van Disney de musical opnieuw ontwikkelen en de voorstelling internationaal opvoeren.

Internationale markt
De overeenkomst past in de nieuwe strategie van Stage Entertainment om voor internationale titels de theaterrechten te borgen en eigen musicaltitels te introduceren. ‘Wij willen veel meer vanaf het begin bij een productie betrokken zijn’, zei directeur Erwin van Lambaart tegen BNR Nieuwsradio.

Het bedrijf van Joop van den Ende wil zich meer richten op de internationale markt. Vanaf augustus is Van Lambaart benoemd tot cco (chief content officer) in de raad van bestuur van Stage Entertainment. Hij wordt daarmee verantwoordelijk voor alle producties in de negen landen waar Stage Entertainment actief is.

Overeenkomst
Disney en Van den Ende sloten tien jaar geleden een overeenkomst om als eerste de musicals van de Amerikaanse producent exclusief te mogen opvoeren in Europa. Producties als Aïda en The Lion King vloeiden daaruit voort. Dat waren nog exacte kopieën van het origineel uit New York.

Inmiddels heeft de musicalproducent het vertrouwen bij Disney opgebouwd om producties als The Little Mermaid creatief te herontwikkelen. Met de rechten hiervan wil het bedrijf nieuwe musicals ontwikkelen.

Geen succes
De musical over het sprookje van Andersen, die Disney eerder produceerde, was met minder dan 700 voorstellingen en slechte kritieken geen succes. Met de input van Joop van den Ende hoopt Disney het verhaal alsnog tot een hit te maken. ‘De keuze voor The Little Mermaid is heel bewust’, zegt Van Lambaart. ‘Iedereen in de wereld kent het verhaal. De relatie tussen vader en dochter en een romance met een prins is universeel. Daar kun je van alles mee.’

Van Lambaart wil niet kwijt hoeveel hij voor de rechten moet afdragen, wel dat Disney erbij gebaat is dat de nieuwe versie een succes wordt. ‘Wij gaan er hard aan werken om de voorstelling beter te maken. Hoe langer wij de voorstelling kunnen draaien, hoe beter voor beide partijen.’

Wereld veroveren
De productie wordt volgend jaar ontwikkeld in Nederland en reist daarna door de wereld. ‘Met de afmetingen van de decors houden we nu al rekening met theaters in Hamburg of Milaan.’ Nu staat Van den Ende op Broadway op de poster als producent van de musical Sister Act, een show die net als The Little Mermaid de wereld moet gaan veroveren.

Bron: Het Financieele Dagblad

Update: onderstaand persbericht is inmiddels vrij gegeven door Stage Entertainment:

The Little Mermaid wordt het nieuwste project in de exclusieve samenwerking tussen het Nederlandse Stage Entertainment en het Amerikaanse Disney Theatricals.

Joop van den Ende Theaterproducties heeft het vertrouwen gekregen om de musical te mogen bewerken zodat een productie ontstaat die vervolgens als standaard kan gaan gelden voor de gehele Europese markt. Het is niet de eerste keer dat Joop van den Ende Theaterproducties een vrije hand krijgt van de beroemde Amerikaanse partner. De Nederlandse versie van Beauty and the Beast (2005-2007) werd het model voor de latere producties in Duitsland, Rusland, Spanje en Italië. En Tarzan werd pas echt succesvol in Scheveningen en sinds oktober 2008 in Hamburg.

Twee grote namen zijn inmiddels vastgelegd voor het creatieve team vanThe Little Mermaid : regisseur Glenn Casale (onder andere Beauty and the Beast) en kostuum- en decorontwerper Bob Crowley (onder andere Aida).

Erwin van Lambaart: ‘Wij hebben begin mei in New York een lezing gehad van het nieuwe script. Daaruit bleek hoeveel potentie er in dit verhaal zit voor een succesvolle musicalproductie in Europa. De versie die wij nu samen met Disney gaan ontwikkelen zal, veel meer dan in New York, gericht zijn op een volwassen publiek. Zo krijgt de relatie tussen vader Triton en dochter Ariël meer diepgang en wordt sterker ingezoomd op de wederzijdse liefdesgevoelens van Ariël en Eric. De wereldhits ‘Under the sea’ en ‘Kiss the girl’ uit de animatiefilm zullen absoluut te horen zijn, maar daarnaast hebben componist Alan Menken en tekstschrijver Glenn Slater nog twee extra songs toegezegd . Als het creatieve proces zo goed blijft verlopen als nu het geval is, kan The Little Mermaid nog vóór de zomer van 2012 in première gaan.’

De oorspronkelijke musicalversie van The Little Mermaid ging op 10 januari 2008 in het Lunt-Fontanne Theatre in New York in première.Reacties

Nieuwe overeenkomst Stage & Disney over The Little Mermaid — Geen reacties

Geef een reactie